Plan Sekans






Yönetmenliğini Michel Gondry'in üstlendiği Jim Carrey'in de oyuncuları arasında yer aldığı “Kidding” adlı dizide bir sahnede uygulanan "birleşik tek plan (plan sekans)" tekniğiyle yapılan bir sahne.




Sinema bir illüzyondur. Bunu aktarmak için çeşitli teknikler kullanılır başında da "plan sekans" geliyor. Bu teknikten bahsettiğimizde aklımıza hemen 1958 yapımı olan Orson Welles'in yönetmenliğini yaptığı "Touch of Evil" filmindeki 3 dakikalık sahne gelir



İçerisindeki propaganda unsurlarını saymazsak, 1964 yapımı Sovyet yönetmen Mihail Kalatozov yönettiği “Soy Küba (I'm Cuba)” filmindeki yine 3 dakika uzunluğundaki plan sekanstır.




Sık tık filmlerinde kullanan Andrey Tarkovski'nin 1975 yapımı Zerkalo (The Mirror)" filminde olduğu gibi plan sekansta önemli olan uzunluk değil anlam bütünlüğüdür.





Yönetmenliğini Scorsese'nin yaptığı 1990 yapımı Goodfellas filmi, trafik açısından en zorlu tek planlardan biridir. S-TV ve R-TV öğrencilerinin bu filmleri özellikle izlemelerini salık veririm. Kahramanın peşinden kamera gezdirmek demek değil plan sekans



Liste böyle uzar gider. Tek plan ya da birleşik tek plan olarak da adlandırılan plan sekans, hikayenin anlam gücünü arttırmak için kullanılacağı gibi aynı zamanda hikayeyi anlatırken yapılan kesmelerle izleyicinin hikayeden kopmamasını sağlamak amacıyla da kullanılabilir.Plan sekans (tek plana) Türkiye'de son dönemlerde çok rağbet olsa da hatırladığım kullanımları arasında doksanlarda Umur Turagay tarafından çekilen Orhan Atasoy'un seslendirdiği "Gemiler" şarkısının videosu geliyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Resim

İNSANAT BAHÇESİ