Osmanlı Marşları

Günümüzde adı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na dönüşmüş olan Mûsikâ-i Hümâyûn'un kurucusu, 28 yıllık hizmeti sonrası 'Paşa' unvanı verilen İtalyan besteci, Giuseppe Donizetti tarafından Sultan II. Mahmud adına yazılan batılı anlamda ilk milli marş olan 'Mahmudiye Marşı'

17 Eylül 1828 tarihinde Sultan II. Mahmud'un davetlisi olarak Osmanlı (İstanbul)'ya gelen İtalyan besteci Guiseppe Donizetti tarafından, Sultan I. Abdülmecid'in saltanat yılları sırasında 1839-1861 yılları arası kullanılan Mecidiye Marşı da denilen Mecidiye Marş-ı Ali

Aynı zamanda "Valse Davet" adlı bir vals yazan Sultan Abdülaziz adına Mûsikâ-i Hümâyûn'un şefliğini de yapan İtalyan besteci Callisto Guatelli tarafından bestelenen ve 1861-1876 yılları arasında kullanılan vals formunda olan "Aziziye Marşı"



Mehmed Necib Paşa tarafından Sultan II. Abdülhamid adına bestelenen, 1876-1909 yılları arası kullanılan; "Hamidiye Marşı"


Besteci Italo Selvelli tarafından Sultan V. Mehmed olarak da bilinen Sultan Mehmed Reşad adına bestelenen 1909-1922 yılları arasında kullanılan son Osmanlı İmparatorluk marşı olan "Reşadiye Marşı".


Murat Belge'nin "Militarist Modernleşme (Almanya, Japonya ve Türkiye" kitabından referansla kendisinin bir çok bestesi olan Sultan V. Murad'ın, kendisine 'Marş' yazdırmadığı, Mecidiye Marşı'nın kullanıldığını yazıyor. VI. Mehmed (Vahideddin) ise Marş yazaya fırsat bulamıyor.















Yorumlar

Popüler Yayınlar

Resim

İNSANAT BAHÇESİ