İstiklal Marşları

Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı 12 Mart 1921'de I.Meclis'te kabul edilen İstiklal Marşı adlı bağımsızlık marşımızın,
Ali Rıfat Çağatay bestesi



Diğer bir İstiklal Marşı bestesi de ilk Türk Müziği keman metodunun yazarı, Darülelhan'ın kurucularından Seyyid Abdülkadir Töre'ye aittir.



İstiklal Marşı'nın belki de en ilginç bestelerinden biri bestekar Ahmet Yekta Madran tarafından 'nihavent makamında' bestelenen formudur.




Sonradan adı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olacak Riyaset-i Cumhur F.Orkestrasında şef olan A.Yekta Madran, 2.bir beste daha yapmıştır.




TSM'nin çağdaş bestekarlarından Hacı Arif Bey'in öğrencisi bir çok bestesi bugün çalınan Halid Lemi Atlı'nın yaptığı İstiklal Marşı bestesi.


Mercan'da 13 yaşında çarşıda okuduğu Ezan ile herkesi hayran bırakan,binlerce eserinden dolayı Muallim denilen İsmail Hakkı Aksoy'un bestesi




Yaptığı milli marş bestesi uzun zaman İzmir ve çevresinde resmi marş gibi çalınıp söylenen
İsmail Zühtü Bey'in bestelediği İstiklal Marşı.




Milli Mücadelenin önemli isimlerinden biri olan Kazım Karabekir tarafından bestelenen İstiklal Marşı.






Sakallı Kâzım Bey olarak tanınan çoğu Mevlevi ayini formunda yüzlerce bestesi olan Kazım Uz tarafından bestelenen İstiklal Marşı.





Müzisyenliği ile Osmanlı Ordusunda, Miralaylığa kadar yükselebilmiş ender isimlerden Mehmet Zati Arca tarafından bestelenen İstiklal Marşı.




Eyyubi, Kemani, Rebabi Mustafa Bey olarak tanınan günümüzde yüzden fazla eseri çalınan Mustafa Sunar tarafından bestelenen İstiklal Marşı.



Bir süre Eyup Mûsiki Cemiyetinde ve özel dersler veren,felç sonrası vefat eden Mustafa Sunar tarafından bestelenen ikinci bir İstiklal Marşı



Dr. Ramazan Uçar tarafından 2008 yılında yapılan, Sultan II. Mahmud tarafından kaldırılan Mehter Marşı formundaki İstiklal Marşı bestesi.





Bugün kullandığımız İstiklal Marşı bestesi, Osmanlı'da Batılı eserleri ilk kez kemanla çalan Hacı Bekir Ailesinden, Osman Zeki Üngör'ündür.



Liste hazırlanırken oluşturulan kullanılan linkler görseller ve görsel içerikler için değil, sadece besteler için seçilmiştir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Resim

İNSANAT BAHÇESİ