Aziz Valentine Gunü ve Emperyalizm!

Simdi biriniz çıkıp da "o başlık Aziz Valentine Gunü ve Kapitalizm, olması gerekmiyor mu?" Diye sorabilir! Doğrudur da, lakin nerden çıkmış bu gunler bir bakalım...

Bugün kutladığımız ve tarihini bildigimiz neredeyse tum özel günlerin kökeninin pagan atalarimiza dayanır bilindiği gibi. 14 Şubat da tabii ki Antik Yunan'in en gözde bayramlarından biri Zeus ve Hera'nin evlilik yıldönümünü. Bildiginiz gibi Zeus en büyük tanridir eh biraz da capkincadir her erkek gibi, cinsi latife ilgisi vardir. Yunan medeniyeti üzerine kurulan Roma'da da bu tarih yine kutsallığını kaybetmedi Şubat Ayı ortası, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanırdi. Bu özel günde süte yeni gelmiş oğlaklar kurban edilir, keçi derisini geçirmiş müritler kentin sokaklarında onları bekleyen kızlara dokunur hatta onlarla sevisirlerdi. Bu iliskiden doğan cocuklar ise kutsal sayılır ve tanriya adanirdi. Roma hristiyanlığa geçip de Papalik kurumu kurulduğu vakit, bu kutsal gündeki genclerin birbirinin ismini yazıp kura çekme adetini gayr-i ahlaki bulmuş bu gunü "Aziz Bayramı" ilan etmiştir. Haçlı seferlerine katılacak yeterince asker bulunmadığı vatik, Papalik Hristiyan genclerin evlenmemeleri gerektiğini buyurmustu. Zira evli bireyin sorumlugu artar, devlete olan güveni Ortaçağ'da azalirdi. Ha deyince savaşa gidilmez! Öl deyince ölünmezdi. İste bu durumdan yakinan "ve evlenmek isteyen" gencler, Valentine adında bir Cizvit rahibi ile karşılaştılar. Valentine bu gencleri evlendirerek onları savaştan korumayı basarmistir. Kendisi de Tapinakci olan, Vlad Tapesh de evleneceği kadını Tanrı'ya emanet etmek icin Kliseye bırakmış, sonrasında ise "öldüğünü" öğrendiği vakit isyankar olup, Tanrı'ya ve onun klisesine karşı gelmiştir.

Bugün tum dunyanın "Aziz Valentine Gunü" olarak bildigi 14 Şubat, tarihin belki de ilk emperyalist savası olan Haçlı Savaşına, asker göndermemek icin "dinden bile atılmayı" göze alan bir rahibin ölüm yildonumudur ve onun hikayesidir artık.

Muhabbetle;
Murad Çobanoğlu

Popüler Yayınlar

Resim

İNSANAT BAHÇESİ